Nordplus Juniori projekt

Toidujäätmete kaalumine Vändra Gümnaasiumis toimus 22.01.2015.

Toidujäätmete kaalumise eesmärgiks on välja selgitada, kui palju toitu raisatakse koolides. Koos meie kooliga võtavad sellest Nordplus Juniori projekti ülesandest osa Taanist Odense kool, Soome Vanttila kool ja Leedust Alove kool.
Meie koolis süüakse 2 vahetuses. Esimeses grupis söövad 1.-7. klass. Selles grupis on sööjaid kokku 162. Esimesele vahetusele tehti kokku 104,3 kg toitu. Toidu ülejääk oli 3,5kg seega viskas iga õpilane ära ligikaudu 0,02 kg oma toidust.Teises vahetuses söövad 8-12 klass. Selles grupis on tavaliselt 138 sööjat. Kaalumisepäeval oli neist söömas 108. II vahetusele tehti süüa 93,1kg. Koolisööklas söövad ka 19 õpetajat. Neile valmistati 12,8 kg sööki. Teise vahetuse ja õpetajate toidu ülejääk oli kokku 25 kg. See tähendab et iga õpilane ja õpetaja teisest söömisgrupist viskab ära umbes 0,1 kg oma söögist. Vaatluse käigus selgus ka, et õpilased viskavad ära kõige rohkem kartulit. Projektivälised õpilased toidujäätmete kaalumisest midagi ei teadnud.
Et saada teada, kas meie toiduraiskamise vähendamise projekt koolis toimib, leiab aset teine toidujäätmete kaalumine 2016. aasta jaanuaris.

Toiduaine kaalumise päeval 1-7 klass ja 8-12 klass
Kurzeme strooganov 130 g ja 160 g
Kartul 180 g 200 g
Piim 200 ml ja 200 ml
Leib 15 g ja 15 g
Õun 80 g ja 100 g

Sille Sempelson ja Victoria Kaljuste.